SSC CGL Previous Year Question Paper with Solution 31 August - Study24x7
Social learning Network

Welcome Back

Get a free Account today !

or

SSC CGL Previous Year Question Paper with Solution 31 August 2016 - General Awareness

Updated on 25 March 2020
study24x7
SSC 2021 Preparation Strategie
7 min read 2 views
Updated on 25 March 2020


Question 1.Money market is a market for _______________

a. Short term fund

b. Long term fund

c. Negotiable instruments

d. Sale of shares


Ans1: a. Short term fund

Explanation: money market is a market for short term funds. It is because, in this market, the traders are trading and borrowing and lending the money for a very less period. It is a very famous market nowadays because borrowing money becomes easy. Even the maturity time of the trades is very less.


Question 2.India shares longest international boundary with which country?

a. Bangladesh

b. China

c. Nepal

d. Bhutan


Ans2: a. Bangladesh

Explanation: India shares the most extended international boundary with Bangladesh. The total border that is shared is 4096 kilometers. It is the border that is on the 5th number in the world for sharing a limit.


Question 3.The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

a. President

b. Prime Minister

c. Parliament

d. States


SSC CGL 2020 Preparation Strategy


Ans3: c. Parliament

Explanation: the residuary powers of legislation under the Indian Constitution rests with Parliament. Article 242 states that Parliament has all the rights to make any new law which is not describing the list two and 3. it is the special power for our Indian Parliament given by the constitution.


Question 4.Appointments for all India Services are made by

a. UPSC

b. President

c. Prime Minister

d. Parliament


Ans4: b. President

Explanation: the president makes an appointment for all India services of India. It has all the responsibility of making the decisions to appoint an individual.


Question 5.In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome

a. Loss due to insect pests

b. Decrease in food production

c. Deficiencies of micronutrients and vitamins

d. Loss due to plant diseases


Ans5: c. Deficiencies of micronutrients and vitamins

Explanation: in the biofortification technique, plant breeders use breeding to overcome the lack of micronutrients and vitamins. There are many deficiencies because of which the plant growth could decrease. With this technique, the breathing code is more effective.


Question 6.The people of the Indus valley civilization worshipped ____________________.

a. Vishnu

b. Pashupati

c. Indra

d. Brahma


Ans6: b. Pashupati

Explanation: the people of Indus Valley Civilization worshipped Pashupati. While praying on the crescent moon, the murti of shiva is placed and worshipped by people wholeheartedly.


Question 7.The Upanishads are the ______________________ .

a. Great Epics

b. Story Books

c. Source of Hindu Philosophy

d. Law Books


Ans7: c. Source of Hindu Philosophy

Explanation: The Upanishad's largest source of Hindu philosophy. The Hindu sculptures and Vedas to justify how people were worshipping. Even the power of meditation and nature of God is defined correctly in these of Upnishads.


Question 8.Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ .

a. Kosi

b. Gandak

c. Brahmaputra

d. Ganga


Ans8: c. Brahmaputra

Explanation: Tsangpo is the other name in Tibet for the Brahmaputra river. It is pronounced in Tibetan language and originates on Glacier located in Northern Himalayas.


Question 9.The largest herbarium of India is located at

a. Kolkata

b. Lucknow

c. Mumbai

d. Coimbatore


Ans9: a. Kolkata

Explanation: the largest herbarium of India is located at Kolkata. It is the most famous botanical garden that has approximately 10 lakh specimens. tourists from all over the world come here to visit at once.


Question 10.Temperature of distant luminous bodies can be determined by

a. Mercury thermometers

b. Gas thermometers

c. Pyrometers

d. Colour thermometers


Ans10: c. Pyrometers

Explanation: the pyrometer can determine the temperature of distant Luminous bodies. It is used to measure all the high temperatures. For example, fornices and kilns.


Question 11.In IT terminology failure in the kernel is called as

a. crash

b. crash dump

c. dump

d. Kernel error


Ans11: a. crash

Explanation: in IT terminology, failure in the kernel is called a crash. It is a ubiquitous term in the IT industry.


Question 12.Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?

a. Sabarmati Ashram

b. Sevagram Ashram

c. Vishwa Bharti

d. Phoenix Ashram


Ans12: c. Vishwa Bharti

Explanation: Mahatma Gandhi did not found the Vishva Bharati institution. Mahatma Gandhi Ji founded all other Sabarmati Ashram, Sevagram Ashram, and phoenix Ashram.


Question 13.Which of the following State has become India's first carbon free State?

a. Himachal Pradesh

b. Madhya Pradesh

c. Uttar Pradesh

d. Maharashtra


Ans13: a. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh is the state that has become India's first carbon-free state. It happened because of the efforts of the country and their hard work. It was not easy to make the straight carbon-free, but continuous efforts make it real.


Question 14.Energy travels from Sun to Earth through

a. conduction

b. convection

c. radiation

d. modulation


Ans14: c. radiation

Explanation: energy travels from the sun to earth through radiation. It is because of the pollution the energy may be efficiently traveling. If there is no radiation on the earth, the energy transfer will become very difficult or impossible.


Question 15.C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

a. Tennis

b. Cricket

c. Hockey

d. Golf


Ans15: b. Cricket

Explanation: C.K. Naidu Cup is associated with cricket. He was the first captain of the cricket team when the test matches started. Therefore the association has given the name of the cup on his name.


Question 16.Pump priming should be resorted to at a time of?

a. Inflation

b. Deflation

c. Stagflation

d. Reflation


Ans16: b. Deflation

Explanation: pump-priming should be resorted to at a time of deflation. When the economy of the country is meager, the money is given by the commissioning of public works. It helps the country to work on the same note why facing the anomic lock period. It allows people to increase their buying power.


Question 17.Which is the highest award for gallantry during peace time?

a. Vir Chakra

b. Param Vir Chakra

c. Ashok Chakra

d. Mahavir Chakra


Ans17: c. Ashok Chakra

Explanation: Ashok Chakra is the highest award for gallantry during peacetime. It is the award given for the self-sacrifice and courage while fighting in the Battlefield. The award helps to boost self-confidence among soldiers.


Question 18.At Barren Island, the only active volcano in India is situated in

a. Andaman Islands

b. Nicobar Islands

c. Lakshadweep

d. Minicoy


Ans18: b. Nicobar Islands

Explanation: at Barren Island, the only active volcano in India is situated in Nicobar Island. It is the one, and the only volcano in South Asia pictures active.


Question 19.The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?

a. Percolation

b. Conduction

c. Leaching

d. Transpiration


Ans19: c. Leaching

Explanation: The transfer of minerals from topsoil to subsoil through soil water is called leaching. It occurs due to the loss of the nutrients from the soil because of various regions like rain or irrigation. It is because of leaching the nutrients from the topsoil decreases very fast.


Question 20.Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in

a. Conduction

b. Convection

c. Radiation

d. Both conduction and convection


Ans20: b. Convection

Explanation: heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in convection.


Question 21.Polio is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungus

d. Protozoa


SSC CGL 2020 Notification


Ans21: b. Virus

Explanation: viruses cause polio. The disease is known as poliomyelitis that could cause paralysis in the patient. It is a severe problem if the vaccines are not provided timely in childhood.


Question 22.Which country is in the process of building the largest single Aperture Radio Telescope – FAST?

a. Japan

b. China

c. USA

d. Russia


Ans22: b. China

Explanation: China is in the process of building the largest single-aperture radio telescope - FAST. It would be a 500-meter aperture radio that will be located in Southwest China. It will be the greatest achievement in the country.

China is growing at a vast rate and helping people and the world to get more chances for earning through technology.


Question 23.The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

a. Rajasthan

b. Uttar Pradesh

c. Andhra Pradesh

d. Karnataka


Ans23: c. Andhra Pradesh

Explanation: the Kovvada nuclear power project is proposed to be set up in Andhra Pradesh. The project is intended for 6600 MW nuclear power station.

The state is working a lot to grow the economy of India from the past few years.


Question 24.Fixed Foreign Exchange Rate can be changed by

a. RBI

b. SEBI

c. Ministry of Finance

d. FIPB


Ans24: a. RBI

Explanation: the fixed foreign exchange rate can be changed by RBI that has Reserve Bank of India. For any specified exchange rate, the RBI is there to exchange Rupees for dollars.


Question 25.Which Institution has the final authority to interpret the Constitution of India?

a. Parliament

b. Supreme Court of India

c. President

d. Attorney General of India


Ans25: b. Supreme Court of India

Explanation: The Supreme Court of India has the final authority to interpret the constitution of India. Only they can pass the rules and make the decisions as per the need of the situation and in favor of the country.

The power is to make all the right decisions and give punishment to the person who is committing the crime.




All The Best To All The SSC CGL 2020 Aspirants !

study24x7
Write a comment...